ArticoleTriatlonul ca drum al autodepășirii: povestea lui Alex Bălan

Într-o lume în care sportivii de performanță sunt adesea caracterizați prin devotament și disciplină, povestea lui Alex Bălan, sportiv Seven Sport Club, ne oferă o lecție importantă despre cum pasiunea și perseverența se pot transforma într-o călătorie continuă de autodepășire. Triatlonul, un sport care cere nu doar abilități fizice, ci și o mare capacitate mentală de a găsi echilibrul între înot, ciclism și alergare, a devenit pentru Alex o provocare personală.

Sub îndrumarea atentă a antrenorului său, Flabio Carmona, chiar și de la distanță, Alex a reușit să evolueze constant, depășind limitele fizice și mentale. Colaborarea lui Alex cu Flabio a fost factorul cheie în transformarea și progresul său constant. Indiferent de dificultățile întâmpinate, cum ar fi accidentările sau provocările fiecărei probe, Alex a continuat să-și urmărească obiectivele cu o perseverență admirabilă.

  1. Alex, ai avut un parcurs remarcabil în triatlon. Cum a început această pasiune pentru tine și ce te motivează să continui?

Poate remarcabil este mult spus, însă am avut o evoluție constantă, frumoasă, care se datorează în mare mare măsură comunității Seven și în special lui Flabio. Pasiunea a început inițial ca și o curiozitate, părea un sport mai greu decât toate pe care le practicasem până la acel moment, și care presupunea un echilibru deosebit. În timp s-a dovedit că exact așa era, pe cât de frumos și complex pe atât de greu. Motivația este simplă, probabil aceeași care se regăsește la noi toți, și anume dorința de a ne autodepăși, de a fi mai buni și satisfacția ulterioară.

  1. Te antrenezi în continuare cu Flabio la Seven Sport Club. Cum ți-a influențat această colaborare progresul în triatlon?

Flabio a fost și este elementul cheie din tot acest proces, el fiind responsabil de acest progres și de toate rezultatele pe care le-am avut. Acum aproape 6 ani când am început să mă antrenez cu Flabio, eram într-o perioadă în care stagnam și credeam că pregătirea fizică de la acel moment este limita mea. Flabio a reușit să îmbunătățească toți parametrii fizici în fiecare an în parte.

Chiar dacă mă antrenez la distanță, aportul lui Flabio este incomensurabil, în sensul că pentru mine este extrem de simplu să văd planul de antrenament, sesiunea care urmează, și pur și simplu să mă apuc de treabă, însă orele pe care le petrece Flabio calculând fiecare detaliu în parte pe mine mă fascinează. Iar relația cu Flabio pentru mine este specială cu adevărat. El este cel care face magia, din amatori ne transformă în atleți!

  1. Cum arată o săptămână tipică de antrenament pentru tine? Care sunt cele mai dificile sesiuni?

Tot Flabio este cel care stabilește și asta . O săptămână tipică adună undeva la 3-4 sesiuni de ciclism, tot atâtea de alergare și două sau trei de înot. Nu aș putea spune că sunt sesiuni dificile, pentru că Flabio are grijă să găsească un echilibru aproape perfect. Poate totuși faptul că nu am practicat înotul încă din copilărie face ca sesiunile acestea să fie puțin mai dificile.

  1. Ce ți se pare cel mai provocator: înotul, ciclismul sau alergarea? Cum abordezi aceste provocări?

Eu cred că triatlonul în sine este provocator și nu neapărat o probă aparte, dat fiind faptul că trebuie să găsești un echilibru și un balans între cele trei discipline. Dacă ar fi totuși să aleg o probă anume, asta ar fi înotul, pentru că, așa cum am spus mai sus, nu l-am practicat într-un mod organizat până acum 6-7 ani.

  1. Ai o rutină strictă când vine vorba de alimentație și recuperare? Ce strategii folosești pentru a te menține în formă?

Da, am o nutriție bazată pe legume, precum și un program cât mai fix în ceea ce privește mesele, având grijă să dau timp corpului pentru digestie înaintea sesiunilor. La fel și partea de recuperare, în primul rând prin somn, și diferite alte metode, precum masaj, roller, stretching etc..

  1. Cum reușești să îmbini antrenamentele intense cu viața personală și profesională?


Aplic aceleași principii din triatlon, cu multă disciplină, rigurozitate și echilibru, și nu mă abat aproape niciodată de la rutina zilnică. Mă trezesc în fiecare zi devreme, la ora 5, câteodată mai repede dar niciodată mai târziu. Astfel am timp pentru o primă sesiune de antrenament, după care urmează responsabilitățile zilnice din familie și de la birou, a doua parte a zilei fiind dedicată familiei sau celei de-a doua sesiuni de antrenament, care coincide de multe ori cu sesiunile de înot ale fiului meu. În plus, atunci când faci ceva cu plăcere, totul devine mult mai simplu.

  1. Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de triatlonist și cum ai reușit să-l depășești?

Nu aș putea spune că am o carieră de triatlonist în adevăratul sens al cuvântului, însă anul trecut am trecut printr-o accidentare ușoară care nu mi-a dat voie să alerg o perioadă, chiar înainte de Half-Ironman-ul din Valencia. Din fericire, în acea perioadă am reușit să fac bicicletă și înot, însă sentimentul că nu pot să alerg a fost destul de apăsător.

  1. Competițiile aduc multă presiune. Ai anumite tehnici de concentrare sau ritualuri înainte de cursă?

Tehnici de concentrare sau ritualuri nu am, în afară de planul stabilit de Flabio, discuția cu el din seara de dinaintea cursei și rutina în ceea ce privește echipamentul, pregătirea bicicletei, și așa mai departe. Urmez cu un soi de obsesie aceste activități, ceea ce îmi aduce liniștea necesară și elimină în mare parte presiunea competiției.

  1. Ce obiective ai pentru acest an în triatlon? Există vreo competiție la care ții în mod special?

Anul acesta voi participa la campionatul național de distanță lungă din cadrul competiției X-Man Oradea. Un alt obiectiv autoimpus a fost calificarea și totodată participarea, în același an, la ambele campionate mondiale, Ironman care va avea loc în luna septembrie în Nisa, Franța și Half-Ironman în luna noiembrie din Marbella, Spania.

  1. Ce sfat ai da celor care vor să încerce triatlonul, dar nu știu de unde să înceapă?

Sfatul meu ar fi să nu aibă niciun fel de temere, să aibă încredere, pentru că vor descoperi un sport cu o aplicabilitate a principiilor acestuia în viața de zi cu zi, un sport care îi va face mai buni cu fiecare zi, mai riguroși, disciplinați și echilibrați. Aaaa, și evident să aleagă Seven Sport Club pentru primii pași în ale triatlonului, eu de abia aștept să am noi colegi.

Povestea lui Alex este o adevărată sursă de inspirație pentru toți cei care vor să își depășească limitele și să îmbrățișeze triatlonul ca pe o oportunitate de autodepășire. Fiecare pas înainte, chiar și în fața dificultăților, este un pas spre a deveni cea mai bună versiune a ta!

Dacă ești gata să îți depășești limitele și să începi propria călătorie în triatlon, Seven Sport Club te așteaptă cu brațele deschise. Începe de astăzi să îți scrii propria poveste!

www.sevensportclub.ro 

https://www.facebook.com/SevenSportClubTriathlon/ 

https://www.instagram.com/sevensportclub/

*Interviu realizat de Mādā, Seven Sport Club Content maker

 

 

 

ANTRENEAZĂ-TE CU SEVEN SPORT CLUB

SEVEN Sport Club

Suntem mai mult decât un club, ne-am născut din pasiunea pentru triatlon cu scopul de a crea performanţe şi performeri adevăraţi în România.

ABONARE NEWSLETTER

Nu ratați cele mai recente informații despre antrenament.