Contact

Rezultate excelente pentru sportivii noştri la Endurance Swimming Marathon Beliş 2017

Bogdan Zurbagiu, Alexandru Cristal şi Liviu Irimia au participat la sfârşitul lunii august la concursul Endurance Swimming Marathon Beliş, la proba de 10.000 de metri, respectiv la cea de 5.000 de metri. La 10 km, Bogdan s-a clasat pe locul 2, iar Alexandru pe locul 5, ambii la categoria de vârstă 30-39 de ani. Liviu a reuşit şi el un rezultat foarte bun, obţinând locul 2 la proba dew 5 km, categoria de vârstă 40-49 de ani.

Lacul şi zona în care se află sunt de o rară frumuseţe, aşa cum toţi au apreciat. Startul s-a dat din zona Complexului Beliş-Fântânele, judeţul Cluj, în apropiere de baraj, iar înotătorii au avut de parcurs tururi a câte 2,5 km fiecare, în linie dreaptă, cu balize de marcaj foarte dese şi vizibile.

Bogdan Zurbagiu, locul 2 la 10 km, categoria 30-39 de ani

 

“O astfel de cursă trebuie abordată într-un ritm econom”, ne-a spus Bogdan. “Nu trebuie să te agiţi”.

“Am făcut drafting 2,5 km, după care am fost invitat să conduc eu. Din păcate, după 5 km am rămas singur, pentru că înotătorii cu care am colaborat eu s-au oprit la această bornă”.

Bogdan avea de gestionat încă 5.000 de metri, moment în care s-a confruntat cu crampe.

“Până atunci respirasem preponderent la trei braţe, dar am început să combin cu două braţe şi am observat că apar cârceii pe piciorul de forţă. Dacă respiram pe stânga, se punteau cârcei pe gamba dreaptă. A fost o provocare să controlez mişcarea şi echilibrul şi să depun efort mai redus, dar egal pe ambele părţi ale corpului”, ne-a spus Bogdan.

Bogdan a înotat 10.000 metri în 02:32:40. La ce s-a gândit în aceste ore?

“Pentru mine a fost foarte important să controlez tehnica, să mă asigur că nu opun rezistenţă la intrarea în apă, că nu mă balansez, că nu mă abat de la trasă. Mă gândeam că orice metru făcut în plus, din greşeli de tehnică, se va reflecta asupra întregii curse”, spune el.

“Pentru că am alunecat pe apă, în loc să mă lupt cu ea, am reuşit să înot la un puls scăzut şi în acest fel mi-am păstrat puterea de concentrare pe toată durată cursei, spre deosebire de cursele de triatlon, unde pulsul meu este sus”.

Faptul că s-a simţit foarte bine în apă pe distanţa de 10 km şi că a obţinut şi un rezultat bun i-au dat lui Bogdan încredere. Vrea să mai participe la astfel de curse, despre care crede că i se potrivesc.

“Cursa de la Beliş mi-a deschis noi orizonturi”, spune el. “Am căpătat mai multă încredere în propriile puteri şi am început să caut curse similare în străinătate. Consider că antrenamentele pentru triatlon pe care le efectuez sub îndrumarea Seven Sport Club mă ajută din foarte multe puncte de vedere”.

Alexandru Cristal, locul 5 la 10km, categoria 30-39 ani

Spre deosebire de Bogdan, care a debutat la o cursă de înot pe distanţă lungă, Alexandru Cristal a mai participat de câteva ori la Traversarea Tarniţei, la proba de 7 km.

“Distanţa de 10 km nu m-a speriat, gândul meu a fost cum să-mi dozez energia astfel încât să pot trage constant până la final”, spune Alexandru.

“Apa a fost calmă, ca în bazin, cu foarte puţine valuri”, a apreciat Alexandru, care a ieşit din apă după 03:05:47.

“Cele trei ore pot părea mult pentru o sesiune de înot neîntrerupt, dar mie mi s-a părut că au trecut foarte repede”, a spus el.

S-a oprit câteva secunde la km 5 şi km 7,5, pentru a lua câte un gel energizant.

“A fost o super experienţă şi o să o mai fac. Consider că am ieşit prea odihnit din apă şi că aş fi putut trage mai tare. În viitor mă tentează să încerc distanţe şi mai mari, ideal fără buclă, dintr-un capăt în altul al unui lac, că pare mai interesant”, ne-a spus Alexandru.

Liviu Irimia, locul 2 la 5 km, categoria 40-49 ani

Pentru Liviu Irimia concursul de la Beliş a însemnat participarea la două curse, în două zile consecutive, la maratonul de înot, dar şi la concursul de triatlon.

Sâmbătă a participat la Endurance Triathlon Beliş, o cursă cu un traseu provocator. A obţinut un rezultat bun la categoria 45-49 ani: locul 2. La nivel general s-a clasat pe locul 15.

Din păcate, pe ultimii 500 de metri ai alergării a suferit o ruptură parţială a tendonului lui Ahile.

Cu toate acestea, a doua zi a luat startul la Endurance Swimming Marathon, la proba de 5 km, chiar dacă nu a putut folosi decât piciorul drept.

“Apa rece a fost bună pentru un picior umflat”, a spus el.

A ieşit din apă după 1h28min, reuşind să se claseze pe locul 2 la categoria 40-49 de ani şi pe locul 6 în clasamentul general.

“Din păcate, a fost ultima cursă pentru mine în acest sezon. Acum trebuie să am răbdare să-mi recuperez tendonul”, a spus Liviu.