Contact

Senzații tari. Colega noastră Georgeta Petrescu a alergat la maratonul din Coreea de Nord

Georgeta Petrescu, care se pregătește pentru triatlon alături de Seven Sport Club, a alergat recent la un concurs aparte, unde ajung foarte puțini oameni din lume: maratonul din Phenian.

Coreea de Nord este o țară închisă străinilor, o țară comunistă subjugată de dictatură, o țară în care puțini ar avea curajul să intre chiar și pentru a alerga un concurs de maraton.

Georgeta este însă o altfel de turistă. Îi place să îmbine sportul cu călătorii prin locuri inedite.

”Ideea de a vizita Coreea de Nord o aveam de ceva vreme în cap, doar că era foarte greu să primesc permisiunea de a intra acolo. Am căutat modalități de a primi viza și am descoperit acest maraton, care este deschis de patru ani și amatorilor din afara țării”, ne-a spus Georgeta.

În Coreea de Nord nu există alergători amatori, ci doar profesioniști.

”Probabil acesta este și motivul pentru care nu se primesc medalii de finisher în momentul în care termini. Noi, străinii, am primit totuși medalie la câteva ore de la încheierea evenimentului”.

Georgeta a ajuns în Coreea de Nord prin intermediul unei agenții de turism ce se află în China, la Beijing. Este singura agenție autorizată să aducă străini pentru competiție.

”Agenția îți cere în mod expres să ajungi cu o zi înainte din China, astfel înct să fii instruit cum să te comporți în Coreea de Nord. Primești o listă lungă cu ce nu ai voie să faci”, spune Georgeta.

Ajunsă în Coreea de Nord, cel mai mult a impresionat-o stadionul arhiplin de oameni, ce erau îmbrăcați aproape la fel. Timpul limită de terminare a concursului era 4h30m, iar ultimii metri se alergau pe stadion.

La punctele de alimentare exista doar apă.

Georgeta a fost ”însoțită” pe tot parcursul vizitei sale în Coreea de Nord. Nu avea voie să iasă singură pe stradă, nu putea face nimic dacă nu era în program.

”Toți străinii erau cazați la un hotel, iar organizatorii aveau grijă să ajungem foarte târziu. Puteam merge neînsoțiți doar în jurul hotelului, ce se afla pe o insulă”.

”În timpul alergării au fost singurele momente în care am fost singură și am putut lua contact cu localnicii, deși prin mulțime era plin de agenți de securitate, ușor de identificat, pentru că erau singurii care te priveau în ochi”, spune Georgeta.

”Localnicii de pe margine erau destul de rezervați cu străinii, însă dacă îi provocam obțineam reacții, spre bucuria mea”.

Maratonul din Coreea de Nord a fost doar un pretext pentru Georgeta, acela de a vizita țara. Concursul a fost doar un antrenament pentru sezonul de triatlon din 2018, iar rezultatul nu a contat.

”Cred că o să mai ajung în Coreea de Nord doar în momentul în care țara va fi liberă”, a spus Georgeta.

Patru zile a petrecut Georgeta Petrescu în Coreea de Nord.

Cât a costat aventura: 1.300 euro pachetul turistic, la care se adaugă prețul biletului de avion până în Beijing, 500 de dolari. În pachetul turistic era inclus transportul din China până în Coreea de Nord, cazarea și masa.