Contact

Paul Manole: ”Sportul nu este un scop în sine, ci mă ajută să am o viață de calitate”

În urmă cu câțiva ani, una dintre cele mai mari plăceri ale lui Paul Manole (37 ani), era să mănânce. A fost o plăcere ”nevinovată” până în momentul în care a realizat că cele 90 de kilograme la care ajunsese aveau curând să se transforme într-o sută, dacă nu lua măsuri imediate.

”Aveam o viață nesănătoasă și la un moment dat am zis să schimb ceva, am vrut ceva holistic, care să includă și o latură spirituală”, ne-a spus el.

Prima oară a încercat Reiki, un sistem de vindecare naturală a trupului și a minții, dezvoltat de către budistul Mikao Usui, care a trăit în Japonia în secolul al 19-lea.

”Se presupune că există energie în Univers, energie pe care tu, ca ființă vie, o canalizezi. Reiki te învață cum să te relaxezi, pentru asta m-am și apucat de această metodă, să învăț o formă de meditație accesibilă”.

Paul a asimilat tehnicile de relaxare și meditație, iar ele îl ajută când aleargă, mai ales când este obosit.

”Tehnicile de relaxare te ajută să te concentrezi. Te gândești că ești parte din Univers și că Universul lucrează în favoarea ta, iar atunci respiri mai relaxat”, spune el.

Sportul mă ajută să am o viață de calitate

”Sportul nu este un scop în sine, ci un mijloc care mă ajută să am o viață de calitate”, ne-a spus Paul.

Pe lângă sporturile triatlonului (înot, ciclism și alergare), Paul își face timp și pentru Tai Chi, un stil chinezesc de arte martiale practicat atât pentru apărare, dar și pentru beneficiile sale asupra sănătății.

”Este un stil lent, ca un dans, dar câteodată sunt și mișcări rapide, care te obligă să ai capul gol și să te gândești doar la ceea ce ai de executat. Ca să ajungi să faci lucrurile la un nivel decent, trebuie să exersezi și acasă”.

Când s-a apucat de sport

Paul n-a dus însă întotdeauna o viață de calitate.

”M-am apucat de sport împreună cu un prieten, cu care mâncam și beam des la 12 noaptea. Eu ajunsesem pe la 90 de kg, la 1.78 cm, el pe la 100 și nu mai putea respira cum trebuie sau nu se mai putea lega singur la șireturi”.

S-au bazat pe un principiu spartan: restricția calorică. Au făcut un plan, și-au ținut o contabilitate strictă a numărului de calorii introduse în organism și au băut foarte multă apă, iar rezultatele au apărut repede. Într-o lună și jumătate, timp în care a reușit să nu mânânce peste bariera de 1.400 de calorii, Paul Manole a slăbit 16 kg, iar prietenul său a lăsat în urmă 30 kg, în trei luni și jumătate.

S-a apucat de alergare în 2015

Paul s-a apucat de alergare în ianuarie 2015.

”Am avut șansa să-l cunosc Andrei Roșu, cu care am făcut un curs și de la care am învățat multe”.

Printre altele, a învățat să se trezească în fiecare zi la cinci dimineața, dar și ce anume trebuie să mănânce pentru a avea randament maxim în cadrul unei competiții.

Primul maraton l-a făcut la Cluj, în patru ore și 45 de minute. Parcursese un drum lung de la primele ture alergate în IOR, când își scuipa plămânii din cauza faptului că era neatrenat.

S-a ținut de alergare punându-și obiective.

”Este greu să te ții de alergare doar pentru faptul că știi că este sănătos să faci asta. Obiectivele mele erau competițiile”, spune Paul.

La șase luni după ce s-a apucat de alergare a alergat un ultramaraton de trail la Fundu Moldovei, ”organizat de o tipă din Africa de Sud”, unde a trebuit să alerge 100 km în trei zile consecutive.

”Am descoperit cu această ocazie că unul dintre avantajele vieții de sportiv amator este că ai ocazia să cunoști oameni de calitate și de altă factură decât în viața de zi cu zi. Sunt mai modești, știu că poate fi altcineva mai bun decât ei, iar asta asta nu e o problemă și întotdeauna ai ce discuta cu ei”, a spus Paul.

Cel mai bun timp scos la proba de maraton a fost anul trecut, la Maratonul București, când și-a propus și a reușit să alerge sub trei ore și 30 de minute.

Triatlonul a venit în viața lui în mod natural

Triatlonul a apărut în viața lui pur și simplu. Numele lui Flabio Carmona a apărut într-una dintre recomandările pe care le-a primit, iar în ultimii doi ani a primit lecții de la cubanez.

A învățat să înoate și a ajuns să se antreneze până la 12 ore pe săptămână.

”Nu-mi propun să ajung la nivel profesionist. Nu am nici background sportiv și nici nu sunt dispus să aloc mai mult timp decât este cazul pentru vreo performanță deosebită. Vreau să devin puțin mai bun decât am fost ieri și, dacă se poate, să fie mai bine și de la an la an”.

Filosofia lui Paul este simplă:

"Orice cursă trebuie să fie făcută cu plăcere, să te simți bine. Nu mă plătește nimeni, nu sunt obligat să fac cursa la care mă înscriu, vreau să mă simt bine și să-mi aduc aminte cu plăcere de competiție”.

”Prefer să fiu fair-play. Decât să dau un picior în gură cuiva din greșeală, la înot, prefer să pierd două secunde, nu e nicio tragedie pentru mine. Ăia cu care intru eu în apă sunt cel puțin la fel de buni sau de proști ca mine”.

Primul concurs de triatlon l-a făcut la Brașov, la proba de sprint. I-a fost greu la proba de înot, din cauza a ceea ce inițial a crezut că a fost un atac de panică. Pulsul îi ajunsese la 170 de bătăi pe minut, iar explicația a fost că startul s-a dat direct din apă, iar el nu era obișnuit să calce apa fără să obosească.

A terminat totuși proba de înot, în stilul bras și pentru ca primul triatlon să fie o experiență inedită, a avut parte și de o pană la proba de ciclism, pe care a reușit s-o repare într-un timp record de 35 de minute. Nu s-a lăsat descurajat și a terminat primul său triatlon, de care acum își aduce aminte cu plăcere.

Au urmat și alte concursuri de triatlon, maratoane sau concursuri de ciclism șosea.

Vrea Ironman

”Ca orice om care merge la triatlon vreau Ironman. Asta-i Mecca mea”, spune Paul.

Până la Ironman, a încercat un Half Ironman, la Luxembourg, în 2016, unde a fost puțin dezamăgit pentru că proba de înot a fost anulată, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Și-a propus și a reușit ca la acel concurs să alerge proba de semimaraton sub două ore, dar a făcut-o cu mare greutate. ”Am forțat, iar în ultimii cinci kilometri mă gândeam că după ce voi trece linia de finish nici nu voi mai putea sta în picioare”.

Pentru că a vrut experiența completă a unei competiții Half Ironman (1,9 km înot, 90 km ciclism și 21 km alergare), s-a înscris la Budapesta, unde a încercat să concureze cât mai relaxat, fără presiunea rezultatului. Și a reușit să treacă linia de finish după șase ore și 13 minute.

Următorul obiectiv: un concurs Full Ironman (3,8 km înot, 180 km ciclism și 42 km alergare).

Paul Manole se antrenează în prezent pentru un concurs întreg de Ironman, pe care-l va ataca anul acesta, în luna iulie, la Copenhaga.

”12 ore ar fi un timp foarte bun la Ironman”, spune Paul optimist. ”Proba cea mai slabă este înotul, cea mai bună este alergarea”.

Masaj în fiecare săptămână și Yumeiho

”Abordez situația din mai multe puncte de vedere”, spune Paul.

”Am grijă de mine, din punct de vedere al sănătății interioare, ce mănânc, dar fac și masaj în fiecare săptămână, să am corpul în regulă. Mai fac și Yumeiho, o tehncă japoneză, un fel de stretching asistat, în care se trage de tine, se pun puncte de presiune, ți se pocnesc diverse articulații”.

Îl admiră pe Wim Hoff, un om care are o rezistență ieșită din comun la frig și care poate să stea chiar și două ore în apă cu gheață, fără să i se modifice temperatura corporală.

Și dată tot vorbim de frig, Paul apelează și la criosaună.

”Temperatura este de -196 de grade Celsius, timp de trei minute. Îți forțează organismul să intre într-un fel de mod de supraviețuire, sângele se retrage din locurile neesențiale și îți dă și o vigoare suplimentară pe termen lung”.

Post negru o dată pe săptămână

Paul ține post negru o dată pe săptămână. Nu mănâncă absolut nimic de duminică seara până marți dimineața.

”Este o pauză pe care i-o dai organismului, întrerupându-i funcția digestivă, care ocupă o mare parte din energie. Forțezi organismul să consume din ceea ce nu-i este necesar, cum ar fi chisturi, celule îmbătrânite sau tumori”.

”Este o experiență interesantă. Fac asta de un an”, ne-a spus el.

A testat inclusiv șapte zile de post negru

”Mă așteptam să dorm foarte mult, dar mă culcam cu mare greutate la 00 și la 4 dimineața eram bufniță, pentru că funcția digestivă nu mai exista”.

 

Paul Manole este de meserie notar, are doi copii, o fetiță de șapte ani și un băiat de 12, pe care-i îndeamnă să facă sport, fără să-i preseze însă spre un nivel de performanță.