Contact

Ionela Băbeanu, prinsă iremediabil în mirajul triatlonului de anduranță

Ionela Băbeanu (32 de ani) s-a alăturat recent echipei Seven Sport Club, alături de care a început să se antreneze de la sfârşitul lunii octombrie 2017. Ea a participat de curând la Ironman 70.3 Dubai, unde a reuşit să se claseze pe locul 11, la categoria de vârstă 30-34 de ani.

Ionela a trecut linia de finish după 05:31:08, reuşind să înoate 1,9 km în 00:45:10, să pedaleze 90 km în 02:44:02 şi să alerge distanţa de semimaraton în 01:52:04.

În contextul acestui rezultat, am vrut să aflăm mai multe despre Ionela, despre cum şi cât se antrenează şi de ce a ales să practice triatlonul.

“Am fost o fire energică încă din copilărie. În şcoala generală am practicat pentru o scurtă perioadă volei şi apoi atletism, în liceu am făcut parte din echipa de handbal, iar în adolescenţă am mers constant la diverse clase de aerobic”, ne-a spus Ionela.

Ea activează în domeniul economic administrativ şi lucrează în propria companie, alături de soţul ei. Echilibrul dintre sport şi cealaltă viaţă, familială, este obţinut în mod natural.

“Faptul că în fiecare dimineaţă mă trezesc la 5.45 şi bifez un antrenament, mă ajută să menţin un echilibru între job, familie şi sport”, ne-a spus ea.

Ea şi soţul ei împart aceeaşi pasiune, triatlonul, iar astfel petrec timp împreună şi la antrenamente.

Ionela a făcut cunoştinţă cu triatlonul la sfârşitul lunii mai 2016, când a fost convinsă de soţul ei să participe la proba sprint a concursului NoStress Mogoşoaia Triathlon. A înotat încet, stilul bras, dar a avut cel mai bun timp la proba de alergare, din cadrul categoriei sale de vârstă.

“După această cursă am fost prinsă în mirajul anduranţei şi am hotărât că trebuie să învăţ să înot craul, pentru a putea participa la distanţe mai lungi. Astfel, 10 luni mai târziu terminam primul meu triatlon pe distanţă semilungă”.

E vorba despre Ironman 70.3 Barcelona 2017, unde Ionela a trecut linia de finish după 06:43 (48 minute la înot, 03:42:35 la proba de bicicletă şi 01:58:56 la proba de alergare).

După Barcelona a urmat Mamaia, unde a participat la Ocean Lava, tot la proba semilungă. A trecut linia de finish după 05:43:09, clasându-se pe locul 4 din 5 la categoria de vârstă 30-34 de ani.

A urmat proba de triatlon olimpic de la Endurance Beliş Triathlon, unde a câştigat locul 1 la categoria sa de vârstă, şi Transfier 70.3, unde s-a clasat pe locul 2 la categoria de vârstă, după 06:47:49.

Triatlonul a devenit pentru Ionela un stil de viaţă.

“Este un sport complex, ce combină trei probe frumoase, care mă ajută să am o condiţie fizică echilibrată şi o stare de bine permanentă”, spune ea.

Se antrenează în fiecare zi, câte două antrenamente, unul înainte de răsărit şi unul după apus, şase zile pe săptămână.

Pentru Ironman 70.3 Dubai a avut 14 săptămâni de pregătire, cu aproximativ 15 ore pe săptămână, în care au fost incluse sesiune de forţă, mobilitate, tehnică de înot, alergare şi bicicletă.

Pentru 2018 şi-a propus să participe în cadrul circuitului naţional de Half Distance.

Cel mai greu concurs de triatlon? Ironman 70.3 Barcelona.

“Cel mai greu mi s-a părut Ironman 70.3 Barcelona pentru că nu ştiam la ce să mă aştept, iar la proba de ciclism exista o diferenţă de nivel de 1.300 de metri. La Transfier eram pregătită pentru ce mă aştepta. Făcusem o singură dată căţărarea aceea într-un antrenament şi nu mi s-a părut extrem de dificilă”, a spus Ionela.

Sportivul preferat? Jan Frodeno.

“Este o sursă de inspiraţie şi motivaţie pentru mine, îi port cu drag articolele vestimentare şi urmăresc entuziasmată filmuleţe motivaţionale cu el în rol principal, în timpul alergării pe bandă şi în timpul sesiunilor de ciclism”.