Contact

Invitație la triatlon. Ce spun sportivele din Seven Sport Club

La mulți ani, doamnelor și domnișoarelor! Să aveți o primăvară minunată, plină de avânt și poftă de viață! 

Triatlonul este un sport tot mai popular în România, iar asta nu poate decât să ne bucure, mai ales în condițiile în care în ultimul timp a devenit practicat de către tot mai multe reprezentante ale sexului frumos, care și-au făcut curaj să înceapă acest sport. 

Am discutat cu o parte dintre colegele noastre despre motivele pentru care au ales ele triatlonul, de ce se antrenează și care li se pare lor că sunt provocările acestui sport. Vă încurajăm și pe voi să citiți despre acest sport și să-l încercați. Vă asigurăm că triatlonul vă va fermeca. Iată și de ce.

Alina Georgescu

Alina Georgescu a început să se antreneze pentru triatlon încă din 2013, cu Flabio Carmona, inițiatorul Seven Sport Club. A fost anul în care a dat naștere celei de-a doua fetițe, Ema.

”Am făcut parte din primul grup care a avut șansa să îl cunoască pe Flabio și să îl aibă ca antrenor. Ulterior, câțiva ani mai târziu, am susținut apariția Seven Sport Club și am asistat cum a crescut această comunitate de oameni speciali”, ne-a spus ea. 

Proba sa favorită este alergarea. 

”Acum, după câțiva ani de triatlon, alergarea este încă prima opțiune. Îmi place că triatlonul mă învață cum să îmi dozez energia pe parcursul cursei, astfel încât să am combustibil și la proba finală”. 

”Mi-a fost teamă de proba de înot, pentru care am început să mă antrenez la 35 de ani”, spune ea. 

Faptul că a reușit să învețe să înoate și să se antreneze în bazin i s-a părut una dintre cele mai mari reușite pe plan personal. 

De înot se leagă și una dintre cele mai mari frici pe care le-a avut de când a început să practice triatlonul. 

”Cred că cel puțin unul din trei triatloniști are o amintire neplăcută despre proba de înot, la început de drum, când fie că a avut un atac de panică, fie a primit o lovitură. Acum doi ani, am participat la Mamaia la proba de sprint. A fost un an cu ceață și valuri, motiv pentru care proba de înot a fost scurtată la jumătate.

Pe moment m-am bucurat, dar mai apoi am realizat că mă voi intersecta cu înotătorii mai rapizi, care deja se întorceau către mal. Mulți dintre ei au trecut pe lângă mine sau peste mine și am avut primul atac de panică din viața mea. 

Am încercat să înot pe spate, dar valurile nu mă ajutau să mă liniștesc. Rămăsesem printre ultimii și am realizat că în acele momente nu funcționa niciun stil de înot. Tehnica exersată la antrenament era doar o amintire frumoasă, imposibil de pus în aplicare. 

Mă tot gândeam la barca de salvare din dreptul meu, în sinea mea știam că nu voi fi lăsată acolo, deci era de bine. În același timp, mă rugam să nu îmi ceară să mă urc în barcă, pentru că aș fi acceptat asta imediat. Dacă aș fi renunțat, abandonul m-ar fi bântuit mult timp, așa că am strâns din dinți, m-am menținut la suprafață și după câteva minute ce mi s-au părut o eternitate am reușit să ajung între cele două geamanduri, unde am putut atinge nisipul cu picioarele. 

După ce am ieșit din apă bicicleta și alergarea mi s-au părut floare la ureche. Am avut nevoie de trei, patru luni să scap de frica de ape deschise. Din fericire, antrenorii de la Seven Sport Club m-au ajutat cu mai multe tipuri de exerciții, ca să trec peste senzația de panică, pe care o tot resimțeam”, ne-a povestit Alina. 

Am întrebat-o cum reușește să combine programul extrem de încărcat de la job cu antrenamentele pentru triatlon, fără să-i fie afectată viața de familie, având în vedere că are două fetițe care au nevoie de tot timpul din lume. 

”Pentru multe persoane este ceva de neconceput, dar cred că ține mai puțin de magie și entuziasm și mai mult de disciplină și organizare. De la începutul anului, am preluat un rol regional (n.r. este director în cadrul IDC, pentru Ungaria, România și regiunea Adriaticii), care implică mai multe călătorii și încă încerc să mă adaptez astfel încât să recuperez parțial antrenamentele pe care le ratez”, ne-a spus ea. 

”Mă antrenez la înot în același timp cu fetele mele. Exemplul meu le-a motivat și pe ele să treacă peste zilele când erau mai obosite”. 

Programul încărcat a determinat-o să considere antrenamentele pentru triatlon mai mult ca pe niște evadări din cotidian. A renunțat la obiectivele de concurs, pe care le consideră presiuni suplimentare și și-a propus să ajungă la un echilibru. 

”În multe zile trec de la costumul de birou la costumul de înot sau, mai departe, de la echipamentul de sală sau ciclism la bătaie cu pernele. Mă bucur de toate, așa cum vin”, ne-a spus Alina. 

Cu așa armonie mai există greutăți de triatlonistă în viața ei? 

”Dacă am ales să fac triatlon este pentru că am fost inspirată de oamenii din jurul meu și pentru că m-am bucurat de o comunitate specială. Nu spun că este simplu să faci acest sport, însă cred că prin intermediul Seven Sport Club ai acces la informații, programe de antrenament, logistică necesară, antrenamente de grup și cei mai buni antrenori”. 

Nu există o rețetă pentru practicarea triatlonului, este de părere Alina Georgescu.

”Este nevoie de disciplină, dedicare și organizare, altfel triatlonul se poate transforma într-un șir lung de nemulțumiri. În același timp, este un sport unde competiția este mult mai moderată pentru femei, iar un loc pe podium este  mult mai accesibil decât pentru băieți”. 

Două cuvinte și despre club. 

”Alături de Seven suntem o familie. Am descoperit mulți oameni cu care avem valori comune, mergem  cu ei în vacanțe, copiii noștri își petrec împreună zilele de naștere, e frumos. Seven Sport Club face parte din viața noastră!”. 

Alice Perjoiu

Alice Perjoiu se antrenează cu Seven Sport Club de aproximativ jumătate de an. Este elevă la Colegiul Național Emil Racoviță, liceu cu program sportiv, și practică triatlonul la nivel de performanță. Este extrem de ambițioasă și muncitoare și nu o sperie niciun antrenament, indiferent cât de greu i s-ar părea.

Înainte de a se apuca de triatlon a făcut atletism, motiv pentru care alergarea are un loc special în sufletul ei.

”Atletismul este disciplina prin intermediul căreia am descoperit viața de sportiv”, ne-a spus ea.

Este perfecționistă, iar triatlonul o forțează să fie bună la toate cele trei sporturi.

”E adevărat, nu este ușor să mă împart între familie, școală și antrenamente, dar îmi doresc foarte mult să fac sport. Familia mă susține 100%, profesorii la fel. Pe de altă parte, nu prea mai am timp pentru ieșit cu prietenii”, ne-a spus Alice.

Anul 2019 este foarte important pentru ea, pentru că va participa la cele mai importante concursuri de aquatlon, triatlon și duatlon din România. În plus, face parte din prima ștafetă din România care va traversa înot canalul Mânecii, un proiect inițiat de către Paul Georgescu, unul dintre cei mai buni înotători români în ape deschise.

Corina Chelu

Corina Chelu este antreprenoare de mai bine de nouă ani. A fondat încă din 2009 EverGreen Salon, primul salon de frumusețe din România cu concept integral organic, ce contribuie la educarea către un mod de viață sănătos când vine vorba de corp, minte și suflet.

A descoperit triatlonul în 2016 și a simțit că acest sport se potrivește perfect cu stilul ei de viață. Adriana Istrate și Paul Manole i-au propus să se alăture Seven Sport Club și este fericită că a dat curs acestei invitații.

Ciclismul este proba sa favorită, pentru că în cadrul Seven a învățat practic cum să meargă din nou pe bicicletă. Antrenamentele specifice au ajutat-o să câștige încredere în ea, să abordeze corect virajele, să-și mențină echilibrul, să ia decizii rapide în situații critice, să fie, într-un cuvânt, încrezătoare.

Și ea, ca și Alina Georgescu, crede că triatlonul poate fi adoptat în viața oricui doar cu o bună organizare.

”Recomand acest sport tuturor femeilor, vor deveni puternice, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic”, spune Corina.

”Nu te plictisești făcând trei sporturi deodată, e frumos, dar și greu, de aceea nu multe femei în țara noastră practică triatlonul”.

Am observat că ”familie” este un cuvânt des folosit de către colegii și colegele noastre atunci când vorbesc despre Seven Sport Club, fapt care ne bucură și ne onorează.

”În Seven Sport Club mă simt ca în familie. Îmi place bunul simț, colegialitatea, profesionalismul de care au dat dovadă mulți dintre colegii mei la antrenamente, concursuri sau cantonamente. Nu sunt premianta clubului, dar mă simt încurajată și apreciată pentru efortul pe care îl depun pentru a ajunge la linia de finish. Mulțumesc tuturor!”.

Laura Baciu

Laura  Baciu este antreprenoare, parteneră în cadrul The Estate, o companie imobiliară concentrată în mod special pe administrarea și închirierea de proprietăți în zone centrale și semicentrale din București.

A început antrenamentele pentru triatlon încă din 2013, la scurt timp după venirea lui Flabio Carmona în România.

”Pe vremea aceea încă nu exista Seven Sport Club, dar când a apărut tranziția a fost una naturală către acest club”, ne-a spus ea.

”Îmi plac la fel de mult înotul și alergarea, e mai simplu să spun ce-mi place cel mai puțin, bicicleta”.

Nu se consideră o sportivă etalon, pentru că practică triatlonul în măsura în care timpul și afacerile i-o permit.

”Sunt departe de a fi un exemplu în ceea ce privește antrenamentele. Am avut câțiva ani în care am acordat un timp considerabil triatlonului, însă în ultima perioadă am redus timpul, dar nu e o problemă pentru mine”, spune ea.

”Ce-mi aduc aminte, de pe vremea când aveam un program strict, este că se reașezau prioritățile, ieșeam mai puțin, citeam mai puțin, eram mai  atentă la orele de somn”.

Laura crede că provocările triatlonului sunt similare cu ale altor sporturi, dar totul poate fi mai ușor dacă partenerul sau partenera îți înțeleg pasiunea și acceptă că preferi bazinul în locul cinematografului.

”O altă provocare este faptul că trebuie să faci loc în casă pentru echipament. Și cred că poate fi greu fără mașină, dacă vrei să ajungi la competiții în locuri diverse - pe asta o poți rezolva mult mai simplu dacă ești într-un club, găsești mereu oameni dornici să te ajute acolo”, spune Laura.

Am invitat-o și pe Laura să ofere argumente pentru practicarea triatlonului de către femei.

”Cred că triatlonul este unul dintre cele mai frumoase sporturi, pot să le spun celor care cochetează cu ideea că sigur nu se vor plictisi, dată fiind varietatea, că se vor ști frumoase și mai încrezătoare. Și sigur vor fi mai atente cu cheltuielile și shoppingul, pentru că un procent bun din venituri se va duce în echipament, în mod constant”, a spus  Laura.

Familia Seven, din perspectiva Laurei:

”E o naturalețe și o normalitate în clubul acesta, care mie îmi plac foarte mult. Nu am simțit ambiții inutile, cred că e foarte fain că e un business pornit din pasiune și am simțit că oamenii faini care l-au început au strâns în jurul lor oameni făcuți din același aluat. Asta e cel mai important, că oamenii sunt atât de faini încât abia aștepți antrenamentul”.