Contact

Flabio Carmona: ”Dacă vrei să fii profesionist trebuie să îi dedici sportului foarte, foarte mult timp”

Continuăm interviul pe care i l-am luat lui Flabio Carmona cu partea a doua și ultima. În articolul precedent, am aflat detalii despre cum și-a construit Flabio cariera de antrenor, unul dintre cei mai apreciați de altfel, având în vedere că a antrenat mai bine de 10 ani lotul național de triatlon din Cuba.

Cum a ajuns să lucreze în România

Cristian Răchitan era bun prieten cu Adrian Nanulescu și i-a făcut cunoștință cu acesta în 2013, pe când era președintele Federației Române de Triatlon. Flabio și-a început meseria de antrenor în România chiar cu Adrian Nanulescu, cu care încă mai colaborează. A urmat un workshop cu grupul Trăiesc sănătos, care organizează cunoscutele concursuri de alergare Băneasa Trail Run, iar după trei luni, la recomandarea președintelui federației, l-a cunoscut și pe Ciprian Bălănescu, cu care a colaborat până în 2014.

“Niciunul dintre sportivii profesioniști cu care am colaborat în România nu a lucrat cu mine pe termen lung”, spune Flabio.

”Când vrei să lucrezi pe termen lung trebuie să înțelegi că trebuie să fii foarte serios”, spune el. ”Dacă vrei să ajungi sportiv profesionist trebuie să dedici sportului foarte, foarte mult timp. În acest caz sunt și eu disponibil să petrec mult timp cu tine, dacă văd ceva în tine. Altfel, e o pierdere de timp”.


Credit foto: Radu Cristi

Sportivii români și greșelile pe care le fac

”Triatlonul crește în România, dar pentru profesioniști e greu. În primul rând, nu există antrenori de triatlon. Mai mult, atât sportivii, cât și puținii antrenori din România sunt foarte încăpățânați. Fiecare se crede cel mai bun și nu este dispus să asculte sfaturi din partea altcuiva”.

Prin mâna lui Flabio au trecut mulți sportivi, atât profesioniști, cât și amatori și l-am rugat să ne spună care sunt principalele greșeli pe care le fac sportivii amatori din România.

”În opinia mea, vor să crească foarte rapid. Vin fără nicio pregătire și vor ca în cinci, șase luni să urce pe podium”.

”O altă problemă este inflația de  informații de pe Internet. După ce citesc două, trei articole, mulți se cred antrenori de triatlon”.

Umberto Ecco avea dreptate când a comentat influența rețelelor sociale și a Internetului asupra oamenilor, crede Flabio Carmona.

Ce a spus Umberto Ecco:

„Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”, a afirmat Eco care i-a invitat pe jurnaliști „să filtreze cu o echipă de specialiști informațiile de pe internet, pentru că nimeni nu este în stare să priceapă astăzi dacă un site este credibil sau nu”.

O altă problemă cu care trebuie să se confrunte sportivii amatori este atacul informațiilor de marketing pentru produsele și echipamentele destinate triatlonului.  

”Mulți sportivi triatloniști sunt prinși într-un miraj, vor să cumpere cele mai bune echipamente, dar uită să se mai și antreneze”.

”Dacă nu te pregătești bine, pierzi timp și pierzi și banii investiți”.

Cum ajung copiii să facă sport în Cuba

În Cuba, selecția copiilor se face după un plan de tip piramidal. În fiecare școală se organizează concursuri și cei care trec un anumit barem sunt selectați să participe la o altă selecție, de data asta națională.

E bine să faci sport în Cuba, poți să-ți construiești viața în jurul sportului.

”Pentru părinți e bine, copiii sunt la școală, mănâncă bine, iar din punct de vedere al educației școlare nu e presiune. Dacă un sportiv are probleme școlare, antrenorul se duce la profesor și aranjează situația”, spune Flabio. Sună cunoscut, nu? Așa se întâmpla și în România deunăzi.

Copiii din România sunt forțați să se dezvolte prea rapid

Flabio are o filosofie proprie despre cum trebuie antrenați copii în sport. Aceștia nu trebuie forțați să obțină rezultate, scopul antrenamentelor este altul, spune el.

”Copilul trebuie să se îndrăgostească de sport și mai târziu, pe la 13-14 ani, poate să intre și într-un program accentuat de performanță”.

Flabio a văzut potențial în rândul tinerilor sportivi de la noi care practică triatlonul, dar crede că există o mare problemă pentru că nu există un program unitar pe termen lung care să-i construiască.

”Copiii pe care i-am văzut acum campioni naționali, se confruntă cu un risc foarte ridicat ca în doi, trei ani să se lase de sport. Ajung să se rupă, pentru că se pune mare presiune pe ei. Și presiune nu pun doar antrenorii, ci și părinții, care își doresc cu ardoare podium pentru copiii lor”.

”Am văzut la concursuri ce nebunie e, sunt disperați, aproape că sar la bătaie. E ca un război”, spune Flabio.

Rezultatul? Mulți copii ajung la 18 ani și nu mai vor să știe nimic despre sport. ”Se satură!”.