Contact

Cel mai mare premiu pentru Andrei Ciocan: nicio accidentare în șapte ani de triatlon

”Sunt constănțean mutat de peste 10 ani în București, inginer constructor transformat în vânzător profesionist, tatăl a două fete superbe și soțul iubitei mele Aida. Am fost supraponderal, fumător și sedentar”, ne-a spus Andrei Ciocan, care are o poveste de viață extraordinară, care pe noi ne inspiră și pe care vrem să v-o împărtășim și vouă.

La doar cinci ani, Andrei s-a ales cu o răceală foarte puternică, care amenința să se transforme în tuberculoză. Printre altele, medicii au recomandat un regim alimentar hipercaloric, care și-a făcut efectul, l-a pus pe picioare, dar în același timp l-a transformat într-un copil supraponderal.

Și cu greutatea avea să se lupte toată viața, mai ales în condițiile în care părinții săi, protectori, l-au ținut departe de sport. O viață neglijată, combinată cu obiceiuri de care ne dorim să scăpăm cu toții, cum ar fi fumatul, alcoolul sau viața de noapte, l-au transformat într-un adult de 110 kg.

Cum a ieșit Andrei din prăpastie? Răspunsul este simplu, prin sport, dar mai întâi a trecut la un regim alimentar strict. A ținut o dietă disociată, timp de 90 de zile, când a reușit să slăbească 15 kg. A renunțat la micul dejun copios, din care nu lipseau sandvișurile cu mezeluri, și a trecut la un mic dejun bazat exclusiv pe fructe.

Mai apoi, în 2009, s-a apucat de sport. A fost în anul în care i s-a născut prima fetiță, Miruna.

”Știu că pare un clișeu, dar m-am apucat de sport pentru a avea un stil de viață sănătos și pentru a slăbi. Am început cu un abonament la sală, unde am întâlnit o gașcă cool”, ne-a spus Andrei.

Datorită anturajului pozitiv pe care l-a descoperit la sală s-a înscris la primul său concurs de triatlon, în 2010, la TriChallenge Mamaia, proba sprint. Proba de ciclism a făcut-o pe o bicicletă de tip mountain bike, împrumutată de la un prieten.

La primul său triatlon, Andrei s-a clasat pe locul 43 din 87 la general și locul 15 la categoria de vârstă, din 32 de concurenți.

Și chiar dacă alți sportivi, care aveau cursiere, treceau pe lângă el ca vântul, ciclismul a rămas de atunci proba favorită a lui Andrei Ciocan.

”Îmi place foarte mult ciclismul, pentru că îmi oferă ocazia de a petrece mult timp în natură”, spune Andrei.

Ce înseamnă mult timp în natură? Să zicem doar atât: există sesiuni de antrenament, specifice pregătirii pentru concursuri de triatlon pe distanțe lungi, în care trebuie să stai în șa chiar și cinci ore.

Din ianuarie 2014, Andrei Ciocan a început să se antreneze sub supravegherea lui Flabio Carmona. Șase zile pe săptămână sunt dedicate antrenamentelor, iar în funcție de perioadă timpul petrecut pentru pregătire variază între opt și 16 ore.

„În general, am minimum două ședințe de înot pe săptămână, unul sau două antrenamente cu bicicleta, două ședințe de forță și până la trei ședințe de alergare”, ne-a spus Andrei.

Cea mai mare provocare din viața lui nu este la concursuri, ci cum să împace viața sportivă cu viața de familie, o provocare cu care ne confruntăm mulți dintre noi.

”Pentru a reuși, antrenamentele le fac foarte de dimineață, iar seara o rezerv pentru familie. Când călătoresc am întotdeauna echipament de alergare și de înot cu mine”.

Sportul și alimentația sănătoasă l-au ajutat să scadă în greutate peste 36 kg și să schimbe multe măsuri la pantaloni, de la XXL la M sau S.

Între timp, Andrei a terminat multe curse de triatlon, pe distanță olimpică, Half sau Full Ironman și a alergat maratoane la București, Viena, Paris sau Berlin. ”Marea dragoste rămâne triatlonul”, a spus el.

Nu s-a accidentat niciodată

Andrei Ciocan ne-a împărtășit unul dintre secretele sale, de când practică triatlonul nu s-a accidentat niciodată.

”Este foarte important să ai un antrenor foarte bine pregătit, care te poate evalua și îți poate adapta antrenamentul în mod constant, în funcție de ceea ce poți face tu ca sportiv. Ca și în construcții, domeniu care îmi este familiar, cea mai importantă este fundația pe care așezi clădirea”, ne-a spus Andrei.

”Majoritatea sportivilor amatori nu au răbdarea de a construi fundația, ci vor rezultate rapide. Eu îmi doresc constanță, vreau să practic triatlonul până la pensie, ba chiar și după!”.

În sezonul următor, 2018, Andrei vrea să participe la o cursă semilungă, 70.3, unde să realizeze un timp de sub 4:40.

”De asemenea, vreau și o revanșă la Transfier, unde m-am chinuit tare anul ăsta”.

Transfier 2017 a însemnat pentru Andrei Ciocan locul 33 la nivel general și locul 13 la categoria de vârstă 40-49 de ani. Andrei a trecut linia de finish la o oră și patru minute față de câștigător.

2017 a însemnat pentru Andrei Ciocan locul 2 la categoria de vârstă în cadrul ambelor circuite de triatlon șosea.