Contact

Andrei Dudu: ”Ironman Kona a fost cel mai frumos concurs la care am participat până acum”

Andrei Dudu s-a întors de curând de la Kona, unde a petrecut o binemeritată vacanță cu familia, după ce a participat în finala pentru care a muncit în anii de când face triatlon, finala la care visează orice triatlonist amator de distanțe lungi.

Anything is possible”, ne-a spus Andrei înainte de plecarea spre Kona, când era optimist că va avea o cursă bună. Și la prima sa participare a reușit un rezultat excelent, 9:23:51, timp care i-a adus locul 68 din 231 la categoria de vârstă 35-39 de ani, locul 293 din 1.722 de concurenți bărbați și locul 316 din 2.384 de concurenți  la nivel general.

”Mă așteptam să ajung undeva sub 10 ore, iar evoluția mea din ultimul an se regăsește în acest timp”, ne-a spus Andrei Dudu.

”Dacă mai vreau la Kona? Daaaaaa!!!!!! Mai vreau! Totul este spectaculos, atmosfera, oamenii, locul, toate îți dau un avânt imens”.

Andrei ne-a povestit cum a decurs cursa sa. A ieșit ”curat” din mașina de spălat, celebra mașină de spălat care se formează la fiecare start de înot de la concursurile Ironman. Apa devine învolburată de la sutele de înotători care încearcă să ia un start bun. Fiecare pentru el, se împart pumni și picioare, trebuie să te ții tare.

”Doar pe ultima sută de metri un domn s-a hotărât să se ajute puțin de mine, m-a tras de un picior și a trecut peste mine. În rest, am avut parte doar de ciocniri normale, dar fără lovituri serioase. În schimb, costumul de înot mi-a imprimat niște urme adânci la nivelul gâtului și spatelui. Trebuia să folosesc glide-ul, dar pur și simplu am uitat”, spune Andrei.

Important a fost faptul că a ieșit odihnit din apă, asta după 1:03:54, ceea ce a însemnat că a înotat cei 3,8 km cu o medie de 1:39/100 m.

”Mă simțeam foarte bine, am ieșit odihnit. Am făcut un duș cu apă curată și rece și am trecut nerăbdător spre următoarea probă, bicicleta”, ne-a spus Andrei.

”Pe bicicletă am mers foarte calm, am încercat să mă bucur de peisaj și să nu forțez. Se putea și mai bine, dar fiind prima oară la Kona am vrut să mă bucur de cursă și să nu primesc penalități, așa că am evitat să merg la plasă”.

Andrei a fost impresionat de armata de arbitri care a stat tot timpul cu ochii pe concurenți, aplicând penalizări celor care nu respectau regulamentul. A avut o medie de 36,8km/h la proba de ciclism, unde a pedalat 180 km.

Cu o probă de înot liniștită și o cursă de ciclism calmă lucrurile nu puteau merge decât spre bine, nu? L-am întrebat totuși pe Andrei care a fost cel mai dificil moment pe care l-a trăit în această competiție.

”Cel mai greu mi-a fost pe la jumătatea maratonului, când am ieșit de pe Queen k spre Energy Lab. Pe autostradă, fiind mai sus și neprotejată de vegetație, bate vântul și te răcește. În schimb, când cobori și urci de la Energy Lab nu adie deloc vântul, iar umiditatea este spre 100%. Te simți ca într-o saună unde a vărsat cineva toată găleata cu apă. Acolo a trebuit să reduc un pic pasul, până am revenit pe Queen K și am prins din nou aripi”, ne-a spus Andrei.

Andrei Dudu a alergat maratonul în 3:18:15, impulsionat și de atmosfera creată de organizatori și spectatori.

”La Kona totul este de 100 de ori mai intens, având în vedere și condițiile vitrege. Atmosfera însă este extraordinară și îți dorești să nu se mai termine cursa, mai ales când te afli în zonele din oraș, unde sunt foarte mulți susținători”.

”A fost cel mai frumos concurs de Ironman la care am participat până acum”, ne-a spus Andrei.

Ca dificultate, pe o scară de la 1 la 10, Andrei ar situa Ironman Kona în dreptul valorii 8, ”dar nu e relevant, pentru că nu am avut decât obiectivul de a mă bucura de cursă, așa că nu am tras la limită”.

Pregătirea pentru o competiție de tip Ironman necesită foarte mult timp. De multe ori, din cauza antrenamentelor, Andrei a fost departe de familie, situație pe care vrea s-o remedieze. De aceea, în 2019 vrea să petreacă mai mult timp cu fiul său, Matei. ”Voi lua o pauză, măcar un an, de la concursurile Full Ironman. Nu spun adio, ci la revedere Kona!”.