Contact

Andrei Dudu, de la 120 kg la titlul de campion național la triatlon pe distanta lunga - Ironman

Andrei Dudu (37 ani) este campionul național al României la triatlon pe distanță lungă (3,8 km înot, 180 km ciclism și 42 km alergare), performanță pe care a obținut-o în 2016, pe 25 iunie, la Oradea. A concurat pe o vreme caniculară, dar a reușit să treacă linia de finish primul dintre români, după 10h17min35s.

Se antrena deja de opt luni cu Seven Sport Club, iar rezultatele s-au văzut cât se poate de clar. Andrei a obținut nu doar titlul de campion național, ci o îmbunătățire considerabilă a timpului din acest concurs. În 2015, când se clasase pe locul trei, trecuse linia de finish după 11h9min.

Andrei Dudu nu este sportiv profesionist, are job full time, la care se adaugă și jobul de tătic al unui băiețel de șapte ani, Matei, care îi calcă pe urme, face deja înot, baschet și șah, dar nici schiurile nu-i sunt străine, pentru că a făcut cunoștință cu pârtia încă de la vârsta de doi ani.

Lui Andrei nu i-a fost ușor să ajungă până aici. Inițial, planul nu era să ajungă campion național la triatlon, ci să slăbească.

În anul V de facultate - a făcut stomatologie - , și-a rupt genunchiul, la baschet. A încetat orice activitate sportivă. Avea nevoie de timp pentru recuperare după operația care i-a deblocat articulația. Tot atunci a aflat că are un ligament încrucișat rupt, pe care l-a operat după șase ani.

120 kg

Inactivitatea și obiceiurile alimentare nu tocmai sănătoase l-au dus pe Andrei în acești șase ani până la 120 de kilograme, o greutate care nu doar că nu-ți permite să faci sport, dar îți poate pune în pericol și sănătatea.

A devenit conștient de această problemă și s-a hotărât să ia măsuri radicale. Așa cum a făcut și cu țigările (a fumat de la 13 ani până la 28), așa a procedat și cu kilogramele în plus: a scăpat de ele fără negocieri.

Primele 20 de kilograme au dispărut în urma unui regim alimentar strict, obținut după ce a consultat un specialist nutriționist. Pe urmă, s-a apucat de alergare. Se întâmpla în 2008, iar prima ieșire a fost în parcul IOR, la o tură de cinci kilometri.

”Prima dată când am ieșit să alerg, după 150 de metri am zis că mor. Am luat-o însă ușurel, am mai făcut câțiva pași, am mai alergat. Cred că mi-a luat vreo oră și jumătate să parcurg cinci kilometri”, ne-a spus el.

Nu s-a descurajat însă, iar după o săptămână de ieșit în parc în fiecare zi putea să alerge neîntrerupt cinci kilometri.

”Cam așa m-am reapucat de sport”, spune el cât se poate de simplu.

Și sportul a dat rezultate, de la 120 de kg Andrei a ajuns la 69.

”Acum am în jur de 77, iar în sezonul competițional ajung la 73-74 kg”, spune Andrei.

Primul concurs de alergare

În prezent, alergarea este punctul forte al lui Andrei. La concursurile de triatlon olimpic (1,5 km înot, 40 km ciclism și 10 km alergare) poate menține un ritm de 4min/km. În toamna lui 2016, a alergat Maratonul București fix în trei ore, iar la concursurile de tip Ironman reușește să alerge maratonul cu sub 5min/km.

Primul său concurs de alergare a fost pe distanța de 5 km, când a făcut parte dintr-o ștafetă. Se întâmpla la Semimaratonul București, iar echipa sa era formată din colegi de serviciu, inspirați de managerul general al companiei la care lucra, un amator de sport. Șeful său a alergat proba de semimaraton, la care Andrei nici nu visa, pentru că i se părea uriașă distanța. A alergat cei cinci kilometri cam cu 5min/km și a fost mulțumit.

La următorul concurs a dublat distanța, a participat tot în ștafetă, dar de data asta a alergat 10 km și, pentru că alerga în fiecare zi în parc, s-a prezentat mult mai bine pregătit: 4:30/km. În acel moment s-a lăsat prins de febra concursurilor, febră de care n-a mai scăpat nici în ziua de astăzi, când își programează calculat calendarul competițional și își fixează concursurile principale astfel încât să-l prindă în vârf de formă.

Primul concurs de alergare pe distanța de semimaraton a fost în mai 2013, când a alergat cu 4'34" min/Km și a trecut linia de finish după 1:36:41.30. Asta i-a adus o clasare onorabilă - locul 29 la categoria de vârstă și locul 75 în clasamentul general.

În toamnă aceluiași an s-a înscris fără ezitare la proba de maraton, pe care a alergat-o în 3:29:49.30 (timpul net).

Primul concurs de triatlon

Tot în 2013, Andrei a participat la primul său concurs de triatlon. Avea un coleg pasionat de sport care participase la XMan Oradea și care l-a determinat să-și cumpere bicicletă și să participe la Triathlon Challenge Mamaia.

S-a înscris direct la proba olimpică. ”Nici nu știam că există proba sprint, care avea distanțele la jumătate”, spune el.

Cum a fost primul concurs?

”Mi s-a părut foarte tare! Am avut ceva emoții la bicicletă, dar am mers bine”.

S-a clasat pe locul 19 din 105 concurenți la open și pe locul 12 din 61 la categoria sa de vârstă (35:54 la înot, 1:07:11 la ciclism și 44:59 la alergare).

Drumul către Ironman

Primul său concurs pe distanța Ironman nu a venit după unul de tip Half Ironman. În 2014, s-a înscris direct la Oradea.

A început antrenamentul pentru Ironman imediat după triatlonul de la Mamaia. Era mulțumit, începuse să înoate cu un minut și 50 de secunde pe suta de metri, se antrena singur, starea de spirit era bună.

Pentru acest concurs s-a antrenat în mod special și până la 22 de ore pe săptămână și a avut în minte obiective clare: să înoate o oră și 10 minute, să nu depășească șase ore pe bicicletă, iar la alergare să termine maratonul până în patru ore. S-a antrenat ”serios” din ianuarie până în iunie 2014.

”Mi-a ieșit la înot 1h7min, la bicicletă 6h1min, iar la alergare 3h54min. M-a cam demoralizat faptul că la proba de alergare am fost nevoit să merg, din cauza oboselii”.

Andrei avea planuri mari pentru 2015, își dorea să parcurgă distanța Ironman în 10 ore și jumătate. Totul era posibil.

Accidentul din 2015

Dar a venit accidentul, chiar în cursa de la Oradea.

Un șofer imprudent a ieșit dintr-o curte, cu spatele, pe traseu, fără să se asigure. Andrei a încercat să ocolească mașina, avea viteză mare, aproape 60km/h, dar planurile i-au fost zădărnicite de faptul că șoferul a accelerat brusc. Când Andrei a revenit pe sensul de mers, în spatele mașinii, șoferul a pus brusc frână, forțându-l să frâneze brusc, la o viteză foarte mare. Rezultatul: s-a dat peste cap, cu tot cu bicicletă, s-a lovit și aproape și-a pierdut cunoștința.

”M-am lovit la cap și la umăr, dar bicicleta nu a pățit mai nimic. Nu-mi mai aduc aminte nimic, decât când intram pe ușa spitalului, pe targă. Mi s-a povestit că îmi doream să continui cursa și că strigam insistent să fiu lăsat în pace, că eu am treabă”.

Își propusese să fie primul român în clasament, plan ce avea să fie dus la îndeplinire anul următor, în 2016.

Campion național la triatlon pe distanță lungă

Pentru Andrei Dudu ambiția nu are termen de expirare. A rămas la fel de motivat, iar în 2016 și-a îndeplinit visul, a ieșit campion național la triatlon pe distanță lungă.

”N-au participat greii”, spune el, referindu-se la Alexandru Diaconu, Mihai Baractaru sau Răzvan Staicu.

Asta nu-i știrbește cu nimic titlul câștigat cât se poate de meritat. Ca și la loto, o primă condiție obligatorie pentru a câștiga este să participi, iar în cazul lui Andrei Dudu norocul n-a avut nicio contribuție: a urmat un plan de pregătire, se antrenase cu Seven Sport Cub și Flabio Carmona, avea toate premisele de partea sa.

În 2017 va participa la al treilea cel mai greu Ironman din lume

Andrei Dudu visează la Kona, iar visul său nu mai pare așa de îndepărtat. Este într-o formă tot mai bună, iar anul acesta va participa la al treilea cel mai greu Ironman din lume: Ironman Nisa.

”Principalul obiectiv în viața mea sportivă este să practic sportul mult timp de-acum înainte. Nu vreau să mă accidentez și voi continua să practic sportul de plăcere, în limita timpului pe care îl voi avea la dispoziție. Prioritatea numărul 1 este fiul meu”, ne-a spus Andrei.

La Nisa, va avea de ”luptat” cu un traseu de ciclism cu diferență de nivel de 1.300 de metri. La concurs, ce va avea loc în data de 23 iulie, vrea să obțină o medie de 35-36km/h la proba de ciclism.

”Aș vrea să termin Ironman Nisa sub 10 ore”, spune el.

Momente proaste la antrenament

”Da, am parte și de momente proaste la antrenament, când sunt poate obosit sau nu am niciun chef să pornesc. Dar, în general, mă ghidez după un principiu care până acum a funcționat: dacă nu ai chef, încearcă măcar să te încălzești. Și funcționează de fiecare dată”.

Andrei își extrage motivația din plăcerea de a face sport.

”Poate că sună a clișeu, dar la antrenament am parte de singurele momente cu mine însumi”, spune Andrei.

Cât a investit în sport

Triatlonul este un sport solicitant: îți cere timp pentru antrenament, îți cere condiție fizică excelentă pentru performanță și, deloc de neglijat, îți cere bani pentru echipamente, concursuri, cazări etc.

”Cred că numai în echipament am investit peste 10.000 euro”, spune Andrei. ”Cu taxe, deplasări și antrenamente poate încă pe atât, dar am cuplat și vacanțe”. Spre exemplu, anul trecut, la Challenge Regensburg, l-a dus pe băiețel la Lego Land.

De anul acesta Andrei Dudu are și un sponsor, ”Apa Calipso”, care îl va ajuta cu echipamentul și cu taxele de la concursuri.

Ce greșeli a făcut în triatlon

Nu există sportiv perfect, iar valoarea unui atlet bun își trage seva și din experiențele neplăcute prin care trece, dar din care învață.

”Am făcut mai multe greșeli în triatlon, dar cel mai mult regretă că nu am achiziționat o bicicletă cu ajutorul unui expert”, spune Andrei.

Prima lui bicicletă a fost prea mică.

”Am mers așa, după ureche și cred că acea greșeală îmi dăunează și acum”.